SCHOOL & LEERKRACHT

  'Fides' betekent 'vertrouwen'. Vertrouwen als kind, als jongere of als volwassene in jezelf. De Fides-methodiek wil via praktische en zichtbare manieren inzicht geven in jezelf en je omgeving. Om dit zichtbaar te maken is de methodiek o.a. gebaseerd op het gebruik maken van alledaagse 'symbolen'.

  25

  We bestaan 25 jaar en daar zijn we trots op. En dankbaar dat we al zo lang dit mooie werk mogen doen!

  Daarom hebben we een miniboekje gemaakt met een aantal prachtige uitingen van kinderen, soms letterlijk verwoord. Daarbij passende afbeeldingen. 

  En met gedrevenheid gaan we verder... met dank aan allen die vertrouwen in ons stellen!

  SYMBOLEN

  Stacks Image 861639

  100%

  We accepteren wie we zijn en hoe we zijn en dat laten we ook zien. We zijn goed zoals we zijn.

  Stacks Image 861623

  BALLON

  De ballon staat voor zelfvertrouwen. Aan de staat van de ballon is af te lezen hoe het met de zelfacceptatie (100%) gesteld is. Zelfvertrouwen en zelfacceptatie zijn immers nauw met elkaar verbonden.

  Stacks Image 861607

  OKEE - OJEE

  Ons gedrag wordt erg bepaald door wat we denken. Door ‘ojee en oké gedachten’ te herkennen, krijgen we inzicht in ons gedrag. We leren hierdoor anders te handelen en daarmee de (vaak) irreële angsten en onzekerheden positief om te buigen.

  Stacks Image 861591

  MATROESJKA

  Is een hulpmiddel om onszelf en anderen duidelijk te maken hoe we ons voelen. Het helpt ons om fijne en minder fijne gevoelens te accepteren, om er beter mee om te gaan. Ze zijn er en gaan ook weer voorbij. Het kan ons ook laten zien dat gevoelens, over iets dat niet met ons te maken heeft, te diep binnenkomen. Dat we ervoor kunnen kiezen om het los te laten.

  Stacks Image 861688

  RUGZAK

  We hebben als het ware een onzichtbare rugzak. De hele dag maken we vanalles mee en dat levert, samen met onze gedachten, allerlei gevoelens op. Deze ervaringen en de betekenis die we er aan gegeven hebben, hebben invloed op ons gedrag. Het is daarom belangrijk om met anderen te delen wat er in onze rugzak zit. Dan begrijpen we beter waarom we (of anderen) op bepaalde momenten reageren zoals we reageren.

  Stacks Image 861672

  SLEUTELBOS

  We zouden een probleem voor kunnen stellen als een gesloten deur. Om die deur te openen, hebben we een passende sleutel nodig. Als we een bos vol sleutels hebben, zit er bijna altijd wel eentje bij die past. We weten echter meestal niet meteen welke dat is. Aan de sleutelbos zit ook een grote sleutel. Met deze sleutel, die staat voor het vertrouwen dat er een oplossing is, gaan we sleutels proberen tot we de meest werkzame gevonden hebben.

  Stacks Image 861656

  DOMINO

  Beeldt meeloopgedrag uit en geeft daarmee inzicht in groepsprocessen. Met voldoende moed en zelfvertrouwen (1 ballon) lukt het steeds beter om ons niet mee te laten voeren, maar om ‘eruit te stappen’.

  AANBOD

  Fides is voor jong en oud. Hier vind je een overzicht van de aangeboden activiteiten.

  coaching leerkracht

  Het kan zijn dat je er niet helemaal uitkomt met je klas of met een groep. Het lijkt dan of je niet de juiste snaar kunt vinden om de groep te bereiken of dat je jezelf niet voldoende op kunt laden om met geloof en vertrouwen de klas in te gaan. Het kost je te veel energie, je wordt er te moe van. De klas pikt dit op en het wordt steeds moeilijker om het terug te pakken...

  Lees meer

  Teamtraining

  In zes bijeenkomsten, inclusief ouderavond, leer je om als leerkracht te werken met de Fides ’methodiek’. Theoretisch en praktisch worden de bijeenkomsten ingevuld met veel ruimte voor je eigen talent en voor zelfreflectie (ik maak het verschil!).

  Lees meer

  Klassenclinics

  Samen met de leerkracht werken we, o.a. door het gebruik van de symbolen, met de kinderen aan zelfvertrouwen en betrokkenheid. Vooral inzicht in groepsprocessen, je eigen aandeel daarin en dat van een ander, spelen hierbij een belangrijke rol. Zo werken we samen aan meer betrokkenheid en verbondenheid in de klas.

  Lees meer

  Lezingen/Workshops

  Vanuit ervaringen uit de praktijk wordt gesproken over het thema en worden de luisteraars uitgedaagd mee te praten.
  De lezingen zijn dus interactief: Verhalen, filmpjes, stellingen en eventueel praktische oefeningen zorgen voor een levendige en boeiende bijeenkomst!

  Lees meer

  Studiedag/Teambuilding

  In overleg maken we een passend programma voor de studiedag/teambuilding. Men kan kiezen voor een weinig tot een zeer interactief programma hierin. Wil het team een hoofdzakelijk praktische invulling: geen probleem!

  Lees meer

  Ouderavond

  Gedragsverandering en inzichten daarin is niet alleen een zaak van ‘school’, maar zeker ook van thuis. Om de ouders zoveel mogelijk mee te nemen in de verschillende processen onderscheiden we een drietal verschillende soorten ouderavonden...

  Lees meer
  • Zelfvertrouwen

  • Betrokkenheid

  • Verbondenheid

  • Welbevinden

  BOEKEN

  Fides maakt gebruik van verschillende boekjes. Deze zijn eenvoudig te bestellen via info@fides-wbt.com.

  Een praktisch en makkelijk leesbaar boek voor de leerkracht over zelfvertrouwen, weerbaarheid en welbevinden. Bevat beschrijvingen uit de praktijk, informatie, tips en praktische hulpmiddelen. Na het lezen van dit boek kun je er meteen mee aan de slag! Allereerst heb je er vooral voor jezelf iets aan, maar zeker ook voor je klas en individuele kinderen.

  Prijs € 15,- (verzendkosten € 2,-)

  Een praktisch en makkelijk leesbaar boek voor ouders over zelfvertrouwen, weerbaarheid en welbevinden. Het boek bevat informatie, beschrijvingen uit de praktijk, tips en verschillende praktische hulpmiddelen. Na het lezen van dit boek kun je als ouder(s) meteen aan de slag met de aangereikte informatie.

  Prijs € 15,- (verzendkosten € 2,-)

  Een lees- en doe boek (verhalen, opdrachten, gedichten, strips, tips, testjes en meer) in full colour voor kinderen van 9 tot 13 jaar en anderen die het leuk en herkenbaar vinden. Voor jongens, voor meisjes, voor vrienden, voor leerlingen, voor doorzetters, twijfelaars, kanjers, dromers, voor eigenwijze kinderen, voor drukke en stille kinderen, voor sportievelingen, voor creatievelingen, voor kinderen met veel en wat minder zelfvertrouwen. (Ook alle Fides-symbolen staan in dit boekje beschreven)

  Prijs € 15,- (verzendkosten € 2,-)

  Dit is bedoeld als een bemoedigend boekje, vol positiviteit over het vak van juf of meester. Je bent niet alleen leerkracht, maar ook mens bij de mensen. Je mag fouten maken, nét als de kinderen, en dan zeg je ook ‘sorry’, nét als de kinderen. Dit boekje gaat over eigenwaarde en de kans om met elkaar te kunnen groeien. Er staan verhaaltjes in die de leerkracht kan gebruiken om een (h)èchte klas te krijgen! Ze gaan over complimenten geven, over dat je goed bent zoals je bent, over jongens en meisjes, over angst, luisteren, geluk, zelfbeheersing, humor, over mogen twijfelen en nog veel meer.

  3e druk 2022
  A6-formaat, uitgevoerd in hard cover
  Prijs € 10,- (verzendkosten € 2,-)

  My Image
  My Image

  OVER ONS

  'Fides' is door Henk & Ingrid de Visser vanaf 1999 ontwikkeld en gaandeweg verder vormgegeven. Hieronder meer informatie over wie wij zijn.

  Henk en Ingrid de Visser

  De methodieken van “Fides” zijn door ons stapsgewijs ontwikkeld en vormgegeven. Vanuit het onderwijs (Henk) en de zorg (Ingrid) hebben we ruime ervaring op het gebied van zelfvertrouwen en weerbaarheid bij kinderen, leerkrachten/coaches en ouders. Vanaf het jaar 1999 hebben wij onze ideeën, ervaringen en intenties gepassioneerd vorm weten te geven binnen 'Fides' en zorgen we ervoor dat Fides zich blijft ontwikkelen. Met ruimte, begrip, liefde en grenzen werken we samen aan inzicht, zelfvertrouwen, weerbaarheid en welbevinden.


  Engbert Braam

  Na ruim 14 jaar ervaring als leerkracht en 4 jaar als directeur van een basisschool merkte ik dat mijn drijfveer vooral ligt bij de inzet op sociaal emotionele ontwikkeling. Na contact met Henk en Ingrid de Visser zag ik dat deze methodiek een antwoord is op de vraag wat scholen nodig hebben voor een praktische en doeltreffende aanpak van sociaal emotionele ontwikkeling, zowel voor de kinderen als de leerkrachten en ouders. Na een training bij hen, in combinatie met een Post HBO-opleiding Professioneel Coachen, is medio 2012 Fides Noord van start gegaan...

  Jan-Jaap Klomp

  Als leerkracht en IB-er heb ik jarenlange ervaring binnen het onderwijs. Sinds  2016 assisteer ik Engbert, waar mogelijk, bij de clinics op scholen. Met mijn ervaring, scherpe blik, kennis en relativeringsvermogen ben ik een waardevolle kracht binnen het Fides-team. Naast het werken voor Fides geef ik ook ICT-trainingen aan voornamelijk leerkrachten en docenten.

  Teuntje Versluis

  Sinds 2009 ben ik met veel passie werkzaam binnen het PO. Zoeken naar vragen die schuilgaan achter gedrag hebben mij vanaf moment één geprikkeld. Ik wil graag alle kinderen dezelfde kansen  bieden. Ik ben gestart als leerkracht, bouwleider geworden en na mijn studie Onderwijskunde aan de Universiteit Utrecht verdergegaan als directeur in het PO én onderwijsadviseur. Zo hoop ik, vanuit een veilig klimaat, mijn steentje bij te dragen aan goed onderwijs voor elk kind. Als directeur heb ik mogen ervaren hoe je met Fides een Sterk Pedagogisch Klimaat kunt creëren binnen je school. Fides is een methodiek die  past bij mijn ‘zijn’ als mens. Inzicht krijgen in jezelf en in de ander en samen vanuit een positieve blik werken aan meer zelfvertrouwen bij kinderen, leerkrachten en ouders werkt! Ik ben dan ook onwijs blij om Fides verder te mogen verspreiden en begeleiden binnen verschillende scholen en groepen. (Piek onderwijsadvies)

  François Steegs

   Als bevlogen leerkracht heb ik kennis mogen maken met Fides. Een methodiek die volledig past bij hoe ik wil kijken naar gedrag van kinderen. Hoe kunnen we samen zorgen voor een prettig klimaat in de groep en op welke manier kunnen kinderen elkaar daarin ondersteunen? Ieder mens heeft te leren en zo ook iedere leerkracht. Ik weet antwoorden te vinden op vragen van kinderen door het gesprek aan te gaan, de groep verantwoordelijk te maken en zelfvertrouwen te vergroten. Heel graag rol ik Fides verder uit binnen het onderwijs! Ik kijk uit naar alle kinderen, leerkrachten en ouders die samen met ons mogen groeien om te komen tot een fijn klimaat. (Piek onderwijsadvies)

  WEBdeerSIGN image
  • (0413) 29 12 61
  • info@fides-wbt.com
  • www.fides-wbt.com

  Fides
  Nieuwlandsestraat 33
  5473 RT Heeswijk-Dinther