Teamtraining

Kosten: € 239,- (incl.btw) per deelnemer. Dit is exclusief het boek voor iedere deelnemer ‘Ik maak me sterk’. Het boekje 'Klasseboek' is gewenst voor de deelnemers. Bij 'boeken' op deze site vind je meer informatie over de boekjes. De school ontvangt het spel ‘Welke jas kies ik?' en de boekjes 'Zo maak ik me sterk' en 'Helemaal ik'.

16/08/2013

In zes bijeenkomsten  (1e bijeenkomst 2,5 uur, 2e bijeenkomst 2,15 uur en de andere bijeenkomsten 2 uur), inclusief ouderavond, leer je om als leerkracht te werken met de Fides ’methode’. Theoretisch en praktisch worden de bijeenkomsten ingevuld met veel ruimte voor je eigen talent en voor zelfreflectie (ik maak het verschil!). Er wordt uitgebreid stilgestaan bij jouw rol als leerkracht: Je zelfvertrouwen, je betrokkenheid, je passie, je humor, je verwondering! Jíj maakt het verschil! Van daar uit gaan we in de training aan de slag met de Fides ‘methode’ waardoor je nog meer handvatten krijgt om samen met de kinderen (en de ouders) te werken aan zelfvertrouwen en weerbaarheid, aan betrokkenheid en verbondenheid.

(In overleg kunnen de bijeenkomsten anders worden gepland. Bijvoorbeeld: tijdens een studiedag kunnen twee bijeenkomsten worden gekoppeld.)

De teamtraining is gevalideerd door registerleraar.nl  (23 registeruren)

Globale inhoud van de bijeenkomsten:

Bijeenkomst 1 

 • Programma doornemen.
 • Fides ‘methode’ (symbolen) bespreken. Informatie, stellingen, filmpjes, praktijkvoorbeelden, prikkelen, uitdagen en praktische tips.
 • Inzicht in je eigen rol en inzicht in de rollen van de kinderen en ouders.
 • Praktische tips om meteen aan de slag te gaan. Niet een ‘vast’ half uur op het rooster maar door de dag heen!
 • Iedere deelnemer ontvangt het boekje ‘Ik maak me sterk’.

 Bijeenkomst 2  

 • Wat heb je gedaan met de informatie uit bijeenkomst 1? Wat voor jezelf, wat naar de ouders en het kind of de kinderen, wat naar de collega’s?
 • Verder met de Fides ‘methode’ (symbolen) voor jou en voor de kinderen.
 • Fides materiaal op school. Waar zorg je zelf voor en wat maak je samen met de kinderen?

 Bijeenkomst 3  

 • Wat heb je gedaan met de informatie uit bijeenkomst 1 en 2? Wat voor jezelf, wat naar de ouders en het kind of de kinderen, wat naar de collega’s?
 • Leerkrachten leggen Fides-symbolen uit.
 • Opdracht over wat je gedaan hebt met de informatie uit bijeenkomst 1,2 en 3: naar jezelf toe, naar de collega’s, de ouders en de kinderen (opdracht mailen naar Fides).

 Bijeenkomst 4  

 • Opdracht bespreken.
 • Tijd voor vragen.
 • Spelen van het spel ‘Welke jas kies ik’? Een spel over etiketjes (jasjes), over inzicht in jezelf en de groep. Het spel wordt uitgereikt zodat er op school mee gewerkt kan worden.
 • Samen de globale opzet van de ouderavond bespreken.
 • Thuis de film bekijken. Een film over betrokkenheid en verbondenheid. Over passie en over grenzen. De film laat zien hoe belangrijk jouw rol is, hoe jij het verschil kunt maken.

Bijeenkomst  5

 • Wat heb je gedaan met de informatie uit bijeenkomst 1 en 2, 3 en 4? Wat voor jezelf, wat naar de ouders en het kind of de kinderen, wat naar de collega’s?
 • Korte terugblik en reacties over de film.
 • Hoe nu verder? Plan maken en praten over ‘borging’.
 • Ouderavond voorbereiden. Wat doen we precies en wie doet wat?
 • Certificaat en update bespreken (certificaat is twee jaar geldig. In overleg bespreken we dan wat nodig is om op te frissen, bij te werken, etc. Dit kan tijdens een studiedag (of gedeelte) of tijdens een vergadering na school).

 Bijeenkomst 6 

 • Ouderavond: Ouders krijgen informatie over de Fides ‘methode’, over de training van het team en over de borging. Ook wordt de rol van de ouders besproken. Een interactieve avond door Fides en het team.
 • Schoolcertificaat uitreiken.

Scholen die de training (+ update) gevolgd hebben zijn o.a. te vinden in Haaren, Best, Veghel, Drunen, Lithoijen, Lith, Arnhem, Deurne, Heeswijk-Dinther, Den Bosch, Heesch, Schijndel, Almere, Haps, Oirschot, Helmond, Vught, Eerde, Westerbeek, Boxmeer, Vianen, Oploo, Vlijmen, Boskant, Breugel, Sint Anthonis, Stevensbeek, Nistelrode, Sint Anthonis, Mill, Vianen, Beers, Ureterp, Frieschepalen, Bakkeveen, Drachten, Gorredijk, Eesveen, Kuinre, Oosterwolde, Noordwolde, Drachtstercompagnie.

Graag komen we op school uitgebreide informatie geven over de teamtraining en kunnen we samen bekijken hoe de training ‘op maat’ gemaakt kan worden voor de school en het team.

Reacties van leerkrachten tijdens en na de teamtraining.

“Ik ben bewuster gaan kijken naar het gedrag van de kinderen. Ik voer nu meer individuele gesprekken en kom er dan later ook vaker op terug.”

“De training zorgt voor mezelf dat ik met passie en frisse en verkwikkende wind lesgeef. Ik ben weer trots op mijn beroep!”

“Wat een fijn gevoel om middels de training meer naar de andere kant te mogen kijken en niet alleen naar het lerende gedeelte.”

“Snel werd duidelijk dat Fides dit ons zou gaan introduceren. Vanaf het eerste moment dat we met het team deze ‘training’ in gingen merkte ik dat we allemaal graag hier meer van wilde weten. Henk leerde ons door zijn duidelijke, enthousiaste manier van vertellen de verschillende onderdelen van Fides. De bijeenkomsten waren afwisselend en leerzaam. Door opdrachten uit te voeren leerden we elkaar als persoon en teamlid zelfs nog beter kennen.  Het meest waardevolle aan dit traject voor mij is dat het een praktische manier is van kinderen bewust te maken van hun eigen gedrag en dat van anderen. Situaties kun je nu op een ‘simpele’ en makkelijke manier bespreekbaar maken.”

“Ik zie een heel groot verschil met onze groep aan het begin van het schooljaar en nu. Ze bekijken elkaar nu met andere ogen, doordat we zo open communiceren. En we merken dat de onderlinge relaties daardoor zijn verbeterd. Het fijne aan Fides is ook dat het een groeiend proces blijft. Als groep en als leerkracht leer je van de situaties waarin het even moeilijk liep of was.”

“De kinderen leggen snel de koppeling tussen de verschillende symbolen! Het inzicht groeit!”

“Voor mij waren de trainingen soms momenten van ‘bezinning’: wat herken ik bij mezelf en hoe ga ik daar mee om? Wat is goed en waar moet ik bijsturen of echt gaan veranderen? Dit als leerkracht, maar ook als mens.”

“Ik ben voor mezelf nagegaan wat voor gedrag ikzelf vaak laat zien in verschillende situaties.”

“We hebben in de onderbouw al veel gedaan met de symbolen. Het wordt goed begrepen en heeft duidelijk een meerwaarde. De kracht zit denk ik dat we er schoolbreed mee aan de slag gaan en dat we dezelfde taal spreken!”

“Ik heb ouders uitgelegd welke symbolen ik gebruik. Ook individueel ben ik ermee aan het werk. Regelmatig pak ik de symbolen erbij en ik heb symbolen al ‘gekoppeld’! Dit als er niets specifieks is en ook bij bepaalde gebeurtenissen.”

“Door gesprekjes te voeren met kinderen m.b.t. de symbolen wist ik over het algemeen de kinderen weer bewust te maken van hun rol in de klas.”

“Laatst moest ik met een ouder een moeilijk gesprek voeren. Mijn gedachte was “Ojee, ik wil en kan dit niet. Het wordt vast weer een toestand!” Vervolgens dacht ik “Oké, ik ga het gesprek aan want ik maak me zorgen om het kind en gelukkig hoef ik het niet alleen te doen!”

“Ik merk zelf door het gebruik en de inzet van de hulpmiddelen van Fides, o.a. de ballon, de sleutelbos, de domino en het helder water, deze bij mij bijdragen aan een positief inzicht op mezelf. Hierdoor krijg ik nog meer zicht op mijn eigen leerkrachtgedrag en de invloed daarvan. Ik laat nog meer zien wie ik ben!”

“Ik heb gewerkt met de ballon. Dit maakte veel indruk op de kinderen. We durven met elkaar steeds meer te delen en te laten zien wie we zijn en wat we voelen. We zorgen voor elkaar en we verdienen het om een 1-ballon te zijn!”

“De bijeenkomsten hebben me er nog meer bewust van gemaakt hoe belangrijk het is om open en eerlijk met elkaar te communiceren. Als team moeten we samen zorgen voor dit draagvlak. Een basis om met en voor elkaar te zorgen voor de school, de kinderen, de ouders en onszelf. De hulpmiddelen van Fides die we als leerkracht inzetten met de kinderen zouden wij ook meer moeten gaan gebruiken binnen het team.”

 

Comments are closed.